fbpx Skip to main content

Maurice, geboren op 19 juli 1968 te Heerlen, startte op jeugdige leeftijd bij fanfare St. Caecilia Jabeek. Tijdens zijn tienerjaren ontwikkelde hij zich als muzikant bij fanfare Eensgezindheid in Maasbracht-Beek.

Dirigent Maurice Daemen

Bij Anton Kersjes, Jan Stulen en René Gullikers studeerde Maurice Orkestdirectie aan het Maastrichts’
Conservatorium. Tijdens deze studie dirigeerde hij bij diverse ad-hoc ensembles en de studentorkesten van Nijmegen en Leiden, de meest uiteenlopende composities. Zo dirigeerde hij onder andere de (Limburgse) premières van de hand van Hamburg en Gorecki.

Sinds 1993 is Maurice actief als dirigent bij diverse HAFA orkesten en bewerkte in die Hoedanigheid diverse werken voor HAFA orkest. Tijdens deze periode volgde hij ook directie lessen bij Pierre Kuijpers.
Gedurende zijn carrière dirigeerde Maurice zeer divers repertoire en werkte hij samen met vele solisten,
waaronder Ernst-Daniel Smid, Martin Grubinger, Karin Bloemen, Ruud Breuls, Ben Cramer en vele anderen.
Tijdens de prestigieuze internationale dirigenten wedstrijd van het WMC in 2001, wist hij zich te kwalificeren voor de 2e ronde en werd hij uiteindelijk vierde. Dit leverde hem prompt het chefdirigentschap van het ‘test’ orkest Harmonie St. Jozef Kaalheide op, waar hij Fried Dobbelstein opvolgde. In de afgelopen jaren heeft hij een aantal orkesten onder zijn hoede gehad. Zo dirigeerde hij onder andere harmonie St. Jozef Kaalheide, Fanfare St. Martinus Urmond en Fanfare Concordia Ittervoort, waar hij na bijna 26 jaar afscheid nam en de titel van ere-dirigent ontving.

Momenteel dirigeert hij Fanfare Eendracht Baarlo, Fanfare Aurora Baexem en Brassband Merum (co
dirigentschap met Theo Wolters). Maurice is tevens een van de initiatiefnemers/dirigenten van het projectorkest Euregion Brass, Wind and Percussion waarmee hij diverse concertreizen maakte naar Engeland en China.
Naast het dirigeren volgde Maurice ook contrabaslessen bij Jean Sassen (solobassist Limburgs Symfonie Orkest) en speelde hij bij Kamerorkest Sinfonietta als contrabassist. Daarnaast speelde Maurice geruime tijd als contrabassist Argentijnse muziek en zwierf hij kriskras door Europa met tango ensemble Quachengo.

Bugelist Maurice Daemen

Bij Gerard Hamers (Lid van het Groot Harmonie Orkest der Gidsen te Brussel) behaalde hij zowel het diploma
Docerend alsook het Uitvoerend Musicus Bugel, waarmee hij als eerste in Nederland deze studie met
uitstekend resultaat afsloot. In de loop van der jaren volgde hij lessen bij Theo Wolters, Rudiger Baldauf, Frits Damrow en Willem van der Vliet. Als bugelist was hij jarenlang actief bij fanfare Eensgezindheid Maasbracht, Brassband Limburg, Flexible Brass en het Nederlands Fanfare Orkest te Amsterdam.
Als solist was hij regelmatig te gast bij diverse HAFABRA orkesten en is hij te beluisteren op een aantal CD
opnamen met diverse orkesten, zoals het Brabants Fanfare Orkest, Brassband Limburg en Fanfare Eendracht Baarlo en op zijn solo CD ‘As in Heaven’, die hij in samenwerking met Muziekcentrale Adams op een speciaal voor hem ontworpen model ADAMS BUGEL.
In 1999 werkte hij als bugelist mee aan de methode Horen, Lezen & Spelen voor bugel van muziekuitgeverij De Haske te Heerenveen.
Van 1991 tot 2000 was Maurice werkzaam als klein koperdocent bij Stichting Kreato te Thorn. Tot april 2015 was hij werkzaam als docent en HAFA coördinator bij muziekschool Artamuse te Sittard-Geleen.
Momenteel is Maurice, naast zijn dirigentschap, werkzaam bij Cultuurinstelling De Domijnen te Sittard-Geleen. Van 2015 tot 2021 als projectleider en per 1 september 2021 als interim hoofd educatie.
Naast zijn muzikale bezigheden studeerde Maurice in november 2017 af als HBO Bachelor Rechten met als specialisatie Professionele Mediation.

Dirigenten fanfare

Sinds haar oprichting in 1884 hebben diverse dirigenten de muzikale leiding gehad over Fanfare Eensgezindheid. Onderstaand een overzicht van de voorgangers van onze huidige dirigent Maurice Daemen.

1884 – 1898  V. Grispen
1899 – 1908  W. Creemers
1908 – 1926  J. Smeets
1926 – 1942  J. Sniekers
1945 – 1963  W. van Pol
1963 – 1968  M. Janssen
1968 – 1976  A. Partouns
1976 – 1993  J. Sassen
1993 – 2003  F. Dobbelstein
2003 – 2017 Jean-Pierre Cnoops
2017 – 2023 Jos Zegers
2023 – Heden Maurice Daemen