Die vraag heeft Jean-Pierre Cnoops zichzelf ook al eens gesteld. Om de proef op de som te nemen, liet hij aan het begin van zijn klus in Gelderland het Gelders Fanfare Orkest (GFO) en Eensgezindheid uit Brachterbeek onafhankelijk van elkaar hetzelfde stuk spelen. Zijn conclusie: ,,Het ‘Gelders’ is in klankcultuur nog lang niet zo ver als ‘de Baek’. Het zijn twee verschillende culturen. Het instapniveau van de gemiddelde muzikant ligt bij het GFO hoger. Vooral op technisch gebied.
Maar Eensgezindheid is veel meer een team. Een cultuur waarin je als muzikant opgroeit. Met muzikanten die de noten spelen, heb je nog geen orkest.” De 40-jarige Maasbrachtenaar trok er de afgelopen maanden hard aan om van het vreemdelingenlegioen een hecht blok te maken. Het kneden en masseren was niet voor niets. ,,Het GFO heeft vorderingen gemaakt.”
Toen het GFO er anderhalf jaar geleden lucht van kreeg dat Eensgezindheid het WMC 2009 zou laten schieten, werd Jean-Pierre Cnoops gepolst om in Kerkrade vaste dirigent Tijmen Botma te vervangen.
,,Het leek me meteen een hartstikke leuk project.” Voor Limburger Cnoops was de werkwijze in Gelderland even wennen. Zo repeteerde het orkest slechts één keer in de twee weken. Op aandringen van de Maasbrachtenaar werd de repetitiefrequentie verhoogd naar Limburgse maatstaven. ,,Het orkest was gewend om de laatste week voor het concours elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te oefenen.
Daar wilde ik het liever niet op laten aankomen.”
Het GFO draait al een tijdje mee in de subtop van de concertafdeling.
Het beste resultaat was een tweede plaats in 1997. Het is een regio-orkest met muzikanten uit de Veluwe en omgeving maar ook uit Brabant, Groningen, Friesland en Zuid-Holland.
Cnoops verwacht niet met het GFO de prestatie van Eensgezindheid te herhalen. Hij hoopt stiekem op een podiumplek. „De fanfare van het Belgische Achel is op dit moment de beste”, zegt hij.
In het programma van het GFO staat Latijns-Amerika centraal. In Ayahuasca wil Ed de Boer alias Alexander Comitas de hallucinerende werking van de gelijknamige drug van indianenvolken uit het Amazonegebied overbrengen op het publiek. Het woordloze Vocalise uit Ede wordt in deze compositieopdracht ingezet als instrumentatiemiddel.
In het stuk Pedra Grande verklankt Martin Fondse het bijzondere levensverhaal van een krekel in de bergstreek rond de Braziliaanse stad São Paulo Solist is jazztrompettist Eric Vloeimans. Van de hand van Cnoops zelf klinkt een bewerking van een cantate van de Zweedse componist Stenhammer.
Het GFO met Jean-Pierre Cnoops treedt op zondag 2 augustus om 15.45 uur op in de Rodahal.