fbpx Skip to main content

Beide orkesten staan onder leiding van een top-dirgent, te weten Fried Dobbelstein (Oefening & Uitspanning) en Jean-Pierre Cnoops (Eensgezindheid). Verder is Eensgezindheid in voorbereiding voor een proms-concert op 14 oktober in Grubbenvorst. Beide orkesten hebben hun sporen verdiend in de muziekwereld en staan garant voor muziek van hoog niveau.

Het programma van Oefening en Uitspanning bestaat uit The Bolt van Dimitri Shostakovich, Sensemayá van Silvestre Revueltas en Yiddish dances van Adam Gorb. Eensgezindheid speelt Jubilee Ouverture van Philip Sparke in een arrangement van Sandor Hendriks, First Suite van Gustav Holst, Elegy I van Jacob de Haan en het bekende Pomp and Circumstance van Edward Elgar. Verder spelen zij met vioolsolist W. Sassen de Danse Macabre van Camille Saint-Saëns en Meditation uit Thaïs. Kortom, een geweldig programma met twee top-orkesten. We hopen u te mogen verwelkomen op zondagmiddag 7 oktober om 15:00 in De Spil te Maasbracht.

Fried Dobbelstein

Fried Dobbelstein is in 1961 geboren in Mheer. Zijn muzikale loopbaan begon hij op zijn achtste jaar, toen hij met de piano in aanraking kwam. Aan het Conservatorium te Maastricht studeerde hij onder meer Piano en Schoolmuziek; verder studeerde hij HAFA-directie bij Sef Pijpers, welke opleiding hij cum laude afsloot in 1988. In 1991 ontving hij het grote diploma, waardoor hij bevoegd is professionele orkesten te leiden.

Sinds 1988 is Fried Dobbelstein dirigent van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer, waarin hij tot dan toe Euphonium speelde. Met dit orkest werd hij in 1999 LBM kampioen in de superieure afdeling en in 2000 Nederlands kampioen. Na een aantal zeer succesvolle concoursen verzorgde het orkest o.a. de Nederlandse première van de 3e symfonie van Johan de Meij: “Planet Earth” 9 april 2007.

Sinds 1992 is hij als dirigent verbonden aan de fanfare St. Joseph uit Meers, met welk orkest hij zowel in 1996 als in 2000 het Landskampioenschap in de Concertafdeling behaalde; beide malen met het predicaat ‘zeer goed’. In 2005 nam hij succesvol deel aan het WMC met dit orkest. Deze topfanfare verzorgde in december 2006 de wereldpremière van “Walls come tumbling down” Steve Martland, een revolutionair stuk met een geheel eigen idioom.

Van 1993 t/m 2003 was Fried Dobbelstein dirigent van de Koninklijk Erkende Fanfare Maasbracht-Beek, waarmee hij op het WMC in 1997 de wereldtitel in de concertafdeling behaalde. Deze titel werd op het daaropvolgende WMC in 2001 geprolongeerd. In 2002 heeft hij met dit orkest op uitnodiging het Bevrijdingsconcert aan de Amstel in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Beatrix verzorgd.

Verder dirigeert hij sinds 2002 Harmonie St. Petrus en Paulus uit Wolder Maastricht waarmee hij in 2005 succesvol deelnam aan het WMC in de concertafdeling en is hij chef-dirigent van de Bläser Philharmonie Süd-West, een Duits orkest bestaande uit muziekstudenten.

Sinds augustus 2007 is hij de nieuwe chef-dirigent van harmonieorkest Wilhelmina Glanerbrug, uitkomend in de concertafdeling, 7 december 2008 behaalde hij met hun de oranje wimpel (96 pnt) in de concertafdeling .

Ook is hij actief als gastdirigent in binnen- en buitenland (Duitsland, Spanje), o.a. het “FKKL Bereden Wapens”, verschillende regio-orkesten en geeft hij directieles aan jonge dirigenten. Hij is verder lid van de repertoriumcommissie en technische commissie Kunstfactor (Utrecht) en functioneert regelmatig als jurylid. In de overige tijd functioneert hij als kerkorganist en parttime muziekleerkracht in het bijzonder onderwijs.

Vanaf september 2009 is hij als hoofdvakdocent HaFaBra Directie ver bonden aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede.

Jean-Pierre Cnoops

Jean-Pierre Cnoops (1969) studeerde saxofoon aan het Conservatorium van de Hogeschool Zuyd in Maastricht en het ArtEZ Conservatorium in Enschede bij respectievelijk Adri van Velsen en Arno Bornkamp. In 1992 behaalde hij zijn diploma “Docerend Musicus”. In 1995 zijn diploma “uitvoerend musicus” waarbij hem tevens de “Dagblad Tubantia Prijs” werd toegekend voor het best uitgevoerde examen. In dat zelfde jaar verwierf hij ook De Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Tijdens zijn studietijd volgde hij masterclasses bij gerenommeerde saxofonisten als Daniël Deffayet en Claude Delangle.

Hij werd in 1991 aangesteld als saxofonist bij de voormalige Koninklijke Militaire Kapel te Den Haag. Sinds 2006 is hij als 1e saxofonist verbonden aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine te Rotterdam. Als saxofonist speelde hij mee in vele ensembles en orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en het Aurelia Saxofoon Kwartet. Als solist trad hij op met diverse orkesten, de voormalige Koninklijke Militaire Kapel, de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het Limburgs Symfonie Orkest maar ook vele amateur hafa-orkesten. Verder speelt hij in het Mosa Saxofoon Kwartet.

In 2011 is hij benoemd tot saxofoondocent aan de Hogeschool Zuyd, faculteit Conservatorium Maastricht.
Dirigentschap

Van André Presser ontving hij zijn eerste dirigeerlessen. In 1998 werd hij toegelaten tot het Conservatorium Maastricht in de orkestklas van Jan Stulen. In het examenconcert kreeg hij de gelegenheid het Limburgs Symfonie Orkest te dirigeren in een avondvullend programma dat tevens live werd opgenomen voor de radio. Hij heeft deze studie cum laude afgesloten.

Als dirigent was hij daarna nog meerdere malen te gast bij het LSO. Ook dirigeerde hij het Nederlands Promenade Orkest, de Koninklijke Militaire Kapel en de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waar hij in 2010 een aantal maanden waarnemend dirigent was.

Van 2005-2010 was hij dirigent van Harmonie E.M.M. Wessem. Sinds 2003 is hij dirigent van de Koninklijke Fanfare “Eensgezindheid”, Maasbracht-Beek waarmee hij in 2005 wereldkampioen werd in de concertafdeling van de sectie fanfare op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Leave a Reply