Filmmaker Jeroen Berkvens: “Het is een portret van een muzikaal zeer hoogwaardig orkest en tegelijkertijd een portret van de hechte, tijdloze sociale gemeenschap die een dorp van oudsher is.”
Fanfare Eensgezindheid (sinds 1884) behaalde in 2001 tijdens het WMC in Kerkrade voor de tweede keer een wereldtitel. De fanfare mocht vorig jaar het concert geven op Bevrijdingsdag in Amsterdam, in aanwezigheid van koningin Beatrix. “We hebben genoten. Dit maken we nooit meer mee”, zegt een van de orkestleden in de film.
Blieve Blaoze duurt ruim 50 minuten. Op Eerste Pinksterdag is de film bij L1 TV te zien vanaf 9.30 uur. (in de dagcarrousel). Om 16.00 uur zal Blieve Blaoze de laatste keer uitgezonden worden.
Producent van de documentaire is IdtV. Blieve Blaoze is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.
Jeroen Berkvens volgde de fanfare wekenlang, met als hoogtepunt het optreden op de Amstel in Amsterdam. De camera was ook bij de Mariaprocessie, het concert op Koninginnedag, wekelijkse repetities, het uitzoeken van instrumenten en de opleiding van jeugdleden. Fried Dobbelstein, al tien jaar dirigent van de fanfare: “Als je dit wilt doen, dan moet je ermee opstaan en naar bed gaan. Dat mis ik soms nog bij jonge dirigenten.”
Programmaleider Henk Jakobsen van L1 TV: ” Blieve Blaoze is de eerste lange documentaire in een serie die L1 TV de komende jaren wil realiseren. We hebben nog een aantal films in voorbereiding. We zien het als onze taak om naast de dagelijkse nieuwsprogramma´s ook regelmatig hoogwaardige, artistieke producties te maken. Maar dat kan alleen met extra subsidies, omdat dit soort films ons reguliere uurbudget vele malen overtreft.”
Limburg telt enkele honderden harmonieën en fanfares. In geen enkele andere provincie staat de blaasmuziek op een hoger niveau dan in Limburg. Achter elke vereniging staat een waar leger van vrijwilligers, die ook op allerlei manieren voor inkomsten zorgen.
De wekelijkse repetitieavond is de plek waar dorpsgenoten elkaar ontmoeten, waar vriendschappen en familiebanden op natuurlijke wijze worden onderhouden en waar een zachte, vriendelijke vorm van sociale controle vanzelfsprekend is. ´Je was gisteravond niet op de repetitie, maar je auto stond wel voor de deur. Was je ziek, kan ik iets voor je doen?´
Fanfare Eensgezindheid behoort tot de top. Veel leden vinden hun weg naar een professionele toekomst in de muziekwereld, in binnen- en buitenland. Maar ze vinden ook altijd de weg terug naar Brachterbeek, zoals de bewoners hun dorp zelf noemen. De fanfare, waar bijna iedereen op een of andere manier een band mee heeft, speelt een belangrijke rol in het instandhouden van de hechte dorpsgemeenschap in Brachterbeek. Dat laat Jeroen Berkvens met zijn film zien.
Jeroen Berkvens (1968) is in Eindhoven geboren. Hij werkte onder andere bij de Humanistische Omroep. Sinds 1998 is hij behalve filmmaker ook docent AV-vormgeving aan de kunstacademie in Breda. Zijn documentaire A skin too few over singer/songwriter Nick Drake was genomineerd voor een Gouden Kalf in 2000. Op een filmfestival in New York won hij met deze documentaire een prijs als beste buitenlandse inzending.
Titel: Blieve Blaoze (52 minuten)
Samenstelling & Regie: Jeroen Berkvens
Camera: Vladas Naudzius
Uitvoerend producent IdtV: Jean Marc van Sambeek
Eindredactie L1: Henk Jakobsen