fbpx Skip to main content

Om 20.00 uur opent Fanfare St. Caecilia uit America het concert. Na de pauze om ca. 21.00 uur neemt Fanfare Eensgezindheid plaats op het podium.
Fanfare Eensgezindheid heeft ter herdenking aan de scheepsramp in de haven van Maasbracht, september 1944, een compositieopdracht verstrekt aan componist Willem van Merwijk. Deze avond is de premiëre van deze compositie getiteld: “Terra et Aqua Tremuerunt”.

We nodigen iedereen uit aanwezig te zijn op deze speciale avond, waarin we onze verbondenheid onderstrepen met Maasbracht, de haven, de inwoners en de gebeurtenissen die tegen het einde van de oorlog hebben plaatsgevonden.

We prijzen ons gelukkig dat het tij is gekeerd, Maasbracht ( gemeente Maasgouw) heeft nu weer een levendige haven en een prachtige Maasboulevard en wij zijn trots dat we op muzikale wijze deze grote ramp in de gehele provincie onder de aandacht kunnen brengen.
Hopelijk tot 8 juli 20.00 uur in de Spil!

 

Terra et Aqua Tremuerunt

30 september 1944. De rook trekt op. Knallen sterven weg. De Maas beeft. Wrakken verdwijnen onder water. Zichtbaar wordt de ramp. Weg is de haven. Eens veilig. Hun thuis. Stuurloos zijn ze nu. De schippers. Aan wal. Hun thuis op het water is niet meer.

Een veilige haven. Dat bleek de haven van Maasbracht allerminst te zijn, die 30e september in 1944. Eén voor één bliezen de Duitsers de 240 schepen op die in de Maasbrachtse haven voor anker lagen. Ze maakten er haast mee. ‘Rundum die Uhr muss alles erledigt sein ’ was het bevel dat de Duitse Sprengcommando’s hadden gekregen. Toen Maasbracht door het oprukken van de geallieerden in de frontlinie kwam te liggen, werd het extra druk in de haven. De schippers namen geen risico. Hun schepen werden immers meer dan eens aangezien voor militair transport. De concentratie van schepen in de Maasbrachtse haven beviel de Duitse bezetters niet. De schepen en hun lading zouden de geallieerden goed van pas kunnen komen. En met de hete adem van de dichterbij komende bevrijders in hun nek, gaf het Duitse opperbevel opdracht om alle schepen in de haven tot zinken te brengen. Ontsnappen was niet mogelijk. In de vroege ochtend van 30 september waren, tot in de verre omtrek van Maasbracht, luide explosies te horen. De Duitsers bliezen alle schepen op. Ontredderd zochten de schippers en hun gezinnen een goed heenkomen. Kinderen en een beetje huisraad werden in de haast meegenomen. Ruim duizend mensen moesten hun schip, hun thuis, ontvluchten. De schippersgezinnen vonden al snel een tijdelijk onderdak, overal in Maasbracht en Brachterbeek waren zij welkom.

In opdracht van Fanfare Eensgezindheid schreef Willem van Merwijk de compositie “Terra et Aqua Tremuerunt” (aarde en water beefden). Zijn inspiratie haalde hij uit de historie van het Maasdorp Maasbracht, waarbij één gebeurtenis alle andere overschaduwde: de vernietiging van 240 schepen in de haven van Maasbracht op 30 september 1944 door de Duitse bezettingsmacht. Een oorlogsmisdaad en bovendien de grootste ramp in de Nederlandse binnenvaart ooit. De titel ontleende hij aan een maquette die de heer J. Linssen maakte van het schepenkerkhof te Maasbracht. Deze maquette is nog steeds te zien in het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht, waar deskundige vrijwilligers (voor het merendeel gepensioneerde schippers) uitleg geven over veel aspecten van de binnenvaart.

Met deze bijzondere compositie neemt Fanfare Eensgezindheid in de concertafdeling deel aan het bondsconcours op 22 oktober 2017.

Muziekvereniging St Caecilia America

Muziekvereniging St Caecilia uit America is opgericht in 1917 en heeft een grote traditie in de wereld van de blaasmuziek en fanfareorkesten. Het doel was en is nog altijd de perfectie van de fanfareklank. Verscheidene experimenten werden uitgevoerd tijdens deelnames in de concertafdeling op het WMC te Kerkrade.Het orkest staat voor haar naam: het is een muzikaal gezelschap van vrienden dat een omvangrijk repertoire speelt. Hierbij heeft het orkest met meerdere welbekende componisten samengewerkt, zoals Henk Badings, Jo van den Booren en Alexander Comitas. Ook zijn er gezamenlijke optredens gegeven met solisten als Jörgen van Rijen, Renato Meli en Gé Reinders en met de Americaanse band Rowwen Hèze.

Onder leiding van dirigent Frank Steeghs heeft het korps reeds meerdere concertreizen gemaakt naar onder andere Luxemburg, Tsjechië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.
In 2015 werd Muziekvereniging St Caecilia uit America Limburgs kampioen in de eerste divisie tijdens de concertconcoursen.

De rijke muzikale geschiedenis komt in 2017 bij elkaar. De vereniging bestaat 100 jaar en viert dit op allerlei manieren, zoals onder andere met concerten en een uniek jubileumboek.
Voor het concertprogramma wat St Caecilia vandaag ten gehore brengt is een link gezocht naar het verleden van de muziekvereniging. Zo is onder andere de Armeense Rapsodie nr. 3 een vervolg op het op het WMC van 1997 gespeelde Armeense Rapsodie nr. 2 van componist Alexander Comitas.

De Americaanse fanfare is altijd een pionier geweest in de blaasmuziek en durfde wegen te bewandelen die anderen niet aandurfden. Vandaar dat men vandaag een werk voor fanfare-orkest en soliste op dwarsfluit zal laten horen, een werk van Bernard van Beurden.

De links naar het verleden zijn ook terug te vinden in het jubileumboek, waarin nog veel meer duidelijk zal worden over het verleden van de muziekvereniging en het ontstaan van de vereniging zoals die nu is.

A5 flyer Galaconcert incl logo 10 jaar Maasgouw 8 7 2017

Leave a Reply