fbpx Skip to main content

 

Voorbereiding

Al vele maanden zijn de muzikanten zich aan het voorbereiden op dit concours. Ze hebben naast de vele reguliere repetities ook groepsrepetities achter de rug, waar per instrumentgroep nog eens extra aandacht aan belangrijke zaken is geschonken. Met het jaarlijkse koninginne-concert werd een concertreeks ingestart om de muzikanten voor te bereiden op concoursdeelname. Deze concerten vonden plaats in Meers, Posterholt, De Oranjerie te Roermond en Eijsden. In de laatste dagen voor de concoursdeelname, die nu zijn aangebroken, wordt er nog hard gerepeteerd om de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te krijgen.

Concoursdeelname

Op zondag 2 oktober treedt de fanfare om 13:30 aan in de Rodahal te Kerkrade. Dit is het moment waar de muzikanten naar toe hebben gewerkt, dus zij zullen op het puntje van hun stoel zitten. Na de fanfare zullen nog drie orkesten het podium betreden en om 21:30 wordt de uitslag bekend gemaakt. ‘s Avonds borrelen de muzikanten nog na op deze inspannende periode, en op maandagochtend wordt er – traditioneel – ‘gefrühshopt’ door de leden.

De werken

Reeds in 2010 kregen de muzikanten de eerste partijen op de lessenaar: “Armenian Rhapsody Nr. 2 opus 32 voor Fanfareorkest” van A. Comitas. Dit werk bevat elementen van volksmuziek uit het Armenië, gelegen in de Kaukasus en zit boordevol wervelende oosterse dansmuziek. Het verplicht werk “Fantasia per la vita e la morte” van B. Appermont, een werk met originele maatopeenvolgingen, spanningsrijke melodieën en aparte orkestrale kleuren, werd in dit jaar ook voor het eerst gerepeteerd.

In mei dit jaar ontving de fanfare de eerste van twee compositie-opdrachten uit handen van de stichting Vrienden van de Fanfare, die dit werk aan de vereniging hebben geschonken. Het werk, gecomponeerd door  de in Maastricht woonachtige Jean Lambrechts, is getiteld ‘Concerto pour Lulu’. Dit saxofoonconcert, met solist Koen Maas op alt-saxofoon, is getiteld naar Lambrecht’s hond Lulu. Het werk is geschreven in de traditie van de Franse klassieke saxofoon. Lambrechts laat, als oud leerling van Jolivet, deze invloedssfeer duidelijk horen. In verschillende karaktertrekken laat hij de saxofoon doorklinken tot de invloed van de jazz.

Het tweede werk dat voor de fanfare is gecomponeerd is van de hand van Vincent Cox. Het draagt de titel ‘An Endless Dream’ en is geschreven voor fanfare met uitgebreid slagwerkensemble. Hiervoor wordt het orkest uitgebreid met leden van onze eigen drumband. De componist heeft het beste van beide werelden weten te combineren tot een schitterend werk.

Meer informatie

Eensgezindheid treedt tijdens dagdeel 1 aan op 2 oktober. Via de websites www.wmc.nl en www.eensgezindheid.com kunt u meer informatie krijgen over de werken, het orkest en de mogelijkheid tot bijwonen van dit concert.

Leave a Reply