fbpx Skip to main content

 

Uit de officiele beschrijving van het programma:

Dertien bekende Limburgers presenteren:
Daar is mijn vaderland

De serie “Daar is mijn vaderland” is ontstaan naar een idee van regisseur/ programmamaker Maurice Nijsten en schrijver/ fotograaf Jos Odekerken. Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden? Welke elementen uit het cultuuraanbod uit zijn/haar eigen stad of regio vinden zij belangrijk om de rijkdom van Limburg in beeld te brengen?
Iedere aflevering wordt door een bekende Limburger gepresenteerd.

9 november – Jean- Pierre Cnoops , Maasgouw

In deze aflevering ontmoeten we Jean-Pierre Cnoops uit Maasbracht. Inderdaad: de zoon van…. Deze enthousiaste musicus is onze gids in de gemeente Maasgouw. Jean-Pierre is dirigent van fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht- Beek en hij is saxofonist bij de marinierskapel der Koninklijke Marine.
Bij de haven van Maasbracht heeft Jean- Pierre een ontmoeting met zijn vader Pierre Cnoops en met amateurhistoricus Jac Linssen. Samen belichten beide heren de historische groei van Maasbracht en de betekenis van Maasbracht als binnenhaven. We gaan met Jean- Pierre naar Thorn, waar eerst een filmische impressie volgt van het witte stadje. Jean- Pierre ontmoet er Herman van Kogelenberg, eerste fluitist bij het Rotterdams Philharmonisch orkest. Herman begon zijn carrière in Thorn en wel als fluitist bij de Koninklijke harmonie van Thorn.
We bezoeken met Jean- Pierre een repetitie van de Koninklijke Harmonie van Thorn, waarbij Herman van Kogelenberg als solist optreedt. Vervolgens zijn we aanwezig bij het openluchtconcert dat de Koninklijke Harmonie van Thorn geeft op het fraaie plein achter de Stiftkerk. Herman van Kogelenberg treedt hierbij op als solist.

Jean- Pierre bezoekt wijngoed Thorn. De eigenaar van het wijngoed is Harry Vorselen, collega musicus en professioneel wijnbouwer. Jean- Pierre en Harry hebben een geanimeerd gesprek over de wijnbouw en samen brengen ze dan een bezoek aan de wijngaard. Harry geeft uitleg over de druivensoorten en over het testen van het suikergehalte van de druiven. In de productieruimte van Wijngoed Thorn legt Harry het proces uit van het persen van de rode druiven. Harry en Jean-Pierre bezoeken de fraaie Stiftkerk in Thorn en Harry vertelt als ervaren gids over de rijke historie van deze kerk. Samen bezoeken ze de crypte, waar een mummie van een stiftdame en een kanunnik wordt bezichtigd. Jean-Pierre gaat vervolgens met vader Pierre naar de haven van Maasbracht. Met een lux jachtschip varen ze naar Thorn, waar Harry Vorselen hen opwacht met enkele flessen wijn, die hij verleden jaar heeft geproduceerd. Via de Maasplassen varen we weer terug naar Maasbracht en met de flessen wijn gaat het gezelschap naar sterrenrestaurant Da Vinci. Hier staan ook veel Limburgse wijnen op de kaart, waaronder ook wijn van Harry Vorselen. Jean- Pierre bezoekt de keuken waar Margot Reuten de scepter zwaait. Margot geeft uitleg over enkele fameuze Limburgse gerechten die zij bereidt en die in de Michelingids staan vermeld. Terwijl
haar man Petro de Limburgse wijn serveert aan Harry, Pierre en Jean- Pierre genieten ze van de Limburgse gerechten van Margot.

Jean- Pierre is de succesvolle dirigent van Fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht Beek. In 2005 werd de fanfare o.l.v. Jean Pierre wereldkampioen op het WMC in Kerkrade. Wij filmden tijdens een repetitie voor het Mini WMC, waar de fanfare het werk LULU van componist Jean Lambrechts aan het instuderen is.

Uitzending: Vrijdag 9 nov om 16.00, 17.00, 18.00 en 19.00 uur, zaterdag 10 nov om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur en maandag om 16.30 uur op L1T.

 

www.mauricenijsten.nl
www.L1.nl/vaderland , ook geschikt voor uitzending gemist

Bron: persbericht L1

Leave a Reply