fbpx Skip to main content

 

Slechts één fanfare, drie harmonieorkesten en geen enkele Nederlandse brassband komen aan de start tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in de Concertdivisie. Tot overmaat van ramp heeft ook de Desford Colliery Band, de enige Britse brassband, afgezegd. De muziekwereld ziet het WMC vooral als vierjaarlijks festijn. Het zestigjarig jubileum is voor de meeste verenigingen geen reden om dat ritme te doorbreken.

Met harmonie Sint Michaël van Thorn, fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht-Beek en Brassband Treize Étoiles uit Zwitserland komen wel in iedere sectie oud-wereldkampioenen in actie. Zo valt er voor de muziekliefhebber op 1 en 2 oktober in Kerkrade toch genoeg te genieten.

De beide Limburgse kandidaten hebben zich al een tijdje niet meer op het wedstrijdtoneel vertoond. De laatste concoursdeelname van Eensgezindheid dateert van 2005 toen het orkest voor de derde keer op rij de WMC-titel won. Harmonie Sint Michaël van Thorn zat in 2006 voor het laatst op het concourspodium.

Terwijl voor Eensgezindheid dit jaar de verplichte concoursdeelname roept, had Sint Michaël nog enkele jaren respijt. De Thorner Geiten hebben eerder dit jaar als eerste blaasorkest in Nederland niet op basis van een concoursoptreden hun plek in de hoogste klasse van de blaasmuziek veiliggesteld, maar aan de hand van een portfolio. Een speciale commissie nam de totale stroom aan muzikale activiteiten in de afgelopen vijf jaar onder de loep en oordeelde op basis daarvan dat het orkest het niveau van de Concertdivisie waardig is. Ondanks de daarmee verkregen vrijstelling is de Thorner harmonie toch van de partij op het mini-WMC. Voorzitter Maurice Wulms legt uit dat het portfoliosysteem niet bedoeld is om een bom onder de concourstraditie te leggen. “Een concours is in de loop van de tijd meer een doel dan een middel geworden. Orkesten halen één keer in de vijf jaar alles bij elkaar om op concours goed te presteren en schakelen vervolgens terug. Wij hebben de ambitie om ook in de tussenliggende jaren te musiceren op niveau. Dan is het fijn als je daar van een commissie erkenning voor kunt krijgen.”

De beide Limburgse kandidaten leggen in Kerkrade alleen originele blaasmuziek op de lessenaars.

Het programma van de Dutch Open Championships Concert Division, Rodahal, Kerkrade: 01/10,12.00 uur, sectie brassband: Brass Band Treize Étoiles (Zwitserland); Brass Band Wïllebroek; Brass Band Buizingen; Festival Brass Band; Brass Band Heist (allen België). 02/10, 13.30 uur, secties fanfare en harmonie: Fanfare Eensgezindheid Maasbracht-Beek; Symfonische Blasorchester Ried im Innkreis (Oostenrijk); Banda Sinfonica Portugesa (Portugal); Harmonieorkest Sint Michaël Thorn.

Bron: Dagblad de Limburger 22-09-2011

Leave a Reply