fbpx Skip to main content

HERDENKING 70 JAAR VRIJHEID MAASBRACHT/BRACHTERBEEK

Zelden in de laatste decennia hebben wij zó ervaren hoe belangrijk vrijheid is! Een vrijheid die in grote delen van de wereld grof geweld aan wordt gedaan! Ze is in onze streken gelukkig nog aanwezig, maar werd zeer zwaar bevochten. Jongens uit andere landen gaven hiervoor hun leven of werden voor altijd verminkt of getraumatiseerd. Ontelbare families bleven achter zonder zoon, echtgenoot, vader of familielid. Reden voor het “Ontvangstcomité Bevrijders Maasbracht-Linne” de gebeurtenissen van januari 1945 passend en groots te herdenken! De dochter van oorlogsheld Eric Harden, Julie, komt met haar echtgenoot Bob naar Maasbracht om aan deze herdenkingen deel te nemen. Dat doen ook de veteranen Patrick Higgins (89) en Marinier Harry Bellars (92) Harry raakte zwaargewond bij de actie rond Maasbracht-Station. Hier het programma:

Vrijdag 23 januari 14.00 uur: Herdenking door de leerlingen van RK BS “de Tweesprong” bij het monument aan de Stationsweg. Bij deze herdenking zullen naast de Britse gasten ook vertegenwoordigers en soldaten van het Royal Army Medical Corps en het Royal British Legion aanwezig zijn. De kinderen en gasten zullen met een stoet van WO 2 voertuigen en bussen naar het monument gaan. Na afloop is er in school een gezellig samenzijn voor leerlingen en genodigden.

Zaterdag 24 januari: De Britse gasten bezoeken de bonte avond van CV de Kuukes in het Baekerhoes in Brachterbeek.

Zondag 25 januari 9.30 uur: Heilige Mis uit dankbaarheid voor onze Vrijheid en de offers die daarvoor zijn gebracht in de kerk van het Heilig Hart van Jezus in Brachterbeek. (De Britse gasten zullen ook hier aanwezig zijn)

Zondag 25 januari 17.00 uur: Vertrek van een fakkeloptocht vanaf het Baekerhoes naar het monument aan de Stationsweg. Daar volgt een herdenking. Medewerking wordt verleend door Schutterij Sint Michäel, Pipers Society Castle D’Aldenghoor, Last Post blazer Richard Stuff, CV “Onger het Viaduct”, Buurtvereniging Blomenhoaf en diverse WO 2 voertuigen. Lichtfront: Het voormalig front en het veld waar de gewonden en gesneuvelden lagen, zal voor en tijdens de plechtigheid met honderden lichtjes verlicht worden. Hiermee brengen we eer aan alle soldaten die daar in sneeuw en ijs vreselijk hebben geleden of hun leven tot een einde zagen komen. Burgemeester Strous zal namens het gemeentebestuur bloemen leggen en een toespraak houden. Na de plechtigheid gaan we in stoet terug naar het Baekerhoes.

Zondag 25 januari 19.00 uur – 20.30 uur Baekerhoes: Uniek Bevrijdingsconcert door Fanfare Eensgezindheid o.l.v. Jean Piërre Cnoops. De muziek wordt geïllustreerd met originele en unieke foto’s en filmbeelden van de bevrijding van Midden-Limburg. De Piper Society Castle d’Aldenghoor zal ook aan dit concert medewerking verlenen. De Britse gasten zullen bij dit concert een ereplaats hebben.

Uitwisseling Britse & Nederlandse aarde: De op 23 januari in Brachterbeek gesneuvelde en postuum hooggedecoreerde Eric Harden, woonde met zijn vrouw Maud, zoon Bobby en dochter Julie in het Engelse plaatsje Northfleet. Het adres was: Colyer Road 195. Op het betreffende huis is tegenwoordig als herinnering een plaquette geplaatst. Julie Harden zal uit de tuin van dit huis aarde meebrengen. Deze zal in het monument langs de Stationsweg in Brachterbeek een plaats krijgen. Grond van het monument zal door haar mee terug worden genomen naar Engeland en een ereplaats krijgen in de tuin van de fam. Harden.

Graag tot ziens tijdens onze activiteiten!

“Ontvangstcomité Bevrijders
Maasbracht-Linne”

 

2015 herdenking 2015 G

Leave a Reply