fbpx Skip to main content

De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen organiseert jaarlijks solistenconcoursen voor jonge muzikanten en ensembles. Jonge muzikanten kunnen podiumervaring opdoen en krijgen de kans om hun muzikale talenten te tonen. Ze worden daarbij gejureerd door een deskundige jury.

Op 29 juni a.s. vindt de Finale Jonge Solisten van de LBM plaats. Vanaf 10.30 uur strijden solisten en ensembles, die via de geauspicieerde voorrondes zijn geselecteerd, om de wisseltrofee en de mogelijkheid om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht. De Finale vindt plaats in Theater De Maaspoort te Venlo en is voor iedereen toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt € 2,50 (incl. programmaboekje).

Tijdens de Finale Jonge Solisten worden de jonge solisten en ensembles onder andere beoordeeld op muzikale uitvoering, dynamiek, techniek, ritmiek en zuiverheid. Dit gebeurt door een vakkundige jury, bestaande uit Jos van de Braak en Ben Essers. De lat ligt hoog en dat is niet voor niets. De winnaar van de Finale Jonge Solisten ontvangt niet alleen een wisseltrofee en een medaille, maar krijgt ook de mogelijkheid om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht. Voorwaarde is wel dat de winnaar zich middels de reguliere toelatingsprocedure weet te kwalificeren en aangenomen wordt door de selectiecommissie. Daarnaast ontvangt de hoogst geëindigde kandidaat per divisie een bondslegpenning. De jury wijst tenslotte ook nog eens per sectie acht kandidaten aan die geselecteerd worden voor een tweetal masterclasses voor koper en hout. Deze masterclasses vinden plaats in het najaar van 2014. Tenslotte krijgt de winnaar een solistisch optreden aangeboden tijdens de LBM Concertconcoursen in het najaar.

Met de Finale Jonge Solisten wil de LBM jonge muzikanten de kans geven om hun muzikale talenten te tonen. Naast een gedegen opleiding en het opdoen van podiumervaring, moet de positief-kritische jurering bijdragen aan de stimulering en verbetering van de muzikale prestaties van jongeren in Limburg.

Leave a Reply