fbpx Skip to main content

Ontwikkeling
Fanfare Eensgezindheid, gevestigd in de gemeenschap Brachterbeek met ongeveer 1500 inwoners, is in zijn 135-jarig bestaan inmiddels uitgegroeid tot een groot fanfare-orkest van ongeveer 90 leden, een jeugdfanfare-orkest van 40 leden en een percussion ensemble van 26 leden.

Met name in de laatste decennia kende Fanfare Eensgezindheid een stormachtige ontwikkeling. De gedegen opleiding van muzikanten door de stichting Kreato, ondersteund met individuele begeleiding van leerlingen door diverse orkestleden, leidden ertoe dat de jeugd massaal deelnam aan solistenwedstrijden, waarbij in de afgelopen decennia vele provinciale en nationale titels werden behaald.
Gevolg van deze ontwikkeling is ook het relatief grote aantal professionele musici die het orkest heeft voortgebracht en die inmiddels als docerend, uitvoerend musicus of als dirigent van orkesten hun weg in het nationale en internationals muziekleven hebben gevonden.

Compositie-opdrachten
In de afgelopen jaren verleende het orkest ten behoeve van concertwedstrijden, radio-, CD-opnamen en concerten een 10-tal compositieopdrachten voor oorspronkelijke fanfaremuziek en diverse opdrachten voor fanfare-arrangementen.

Concoursresultaten
Enkele van de meest in het oog springende concoursresultaten van het fanfareorkest zijn:

    • 1992 Bondsconcours LBM te Venlo: Limburgs Kampioen met 335,5 pnt. – 1e prijs met lof der jury.
    • 1993 FKM-Kampioenschappen te Venlo: Nederlands Kampioen met 341,5 pnt. – 1e prijs met lof der jury.
    • 1997 WMC te Kerkrade: Wereldkampioen in de Concertafdeling sectie fanfare met 349 pnt. – 1e prijs met lof der jury.
    • 2001 WMC te Kerkrade: Wereldkampioen in de Concertafdeling sectie fanfare met een eindscore van 96,5% 1e prijs met lof der jury.
    • 2005 WMC te Kerkrade: Wereldkampioen in de Concertafdeling sectie fanfare met een eindscore van 95,8% 1e prijs met lof der jury.
    • 2011 mini-WMC te Kerkrade: deelname in de Concertafdeling sectie fanfare met een eindscore van 92,3% 1e prijs lof der jury. 

Een ander tot de verbeelding sprekend optreden dat de fanfare heeft gegeven is het bevrijdingsconcert in Amsterdam geweest. Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei heeft fanfare Eensgezindheid de Nationale Viering van de Bevrijding op zondag 5 mei 2002 afgesloten met een concert op en rond de Amstel. Op de sfeervolle locatie kwamen duizenden enthousiaste mensen samen. Ook H.M. de Koningin, vergezeld door haar familie en talrijke leden van regering en parlement, waren aanwezig.

fanfare_5mei_3

De fanfare op het podium tijdens het bevrijdingsconcert op de Amstel in 2002.

Concertreizen

De fanfare heeft ook enkele aansprekende concertreizen op haar naam staan. Zo is heeft  vereniging (fanfare + dumband) in 2003 op uitnodiging van muziekbond van Ober- en Niederbayern te Wasserburg   een reis gemaakt naar Wasserburg am Inn (D) om een galaconcert te verzorgen tijdens de festiviteiten van het 50 jarig bestaan van de muziekbond. Een recentere reis is de concertreis in 2008 naar het Franse Besançon, op uitnoding van het Franse fanfare-orkest ‘La Fraternité’ uit Villers-le-Lac. Hier hebben fanfare en drumband een drietal galaconcerten verzorgd in Frankrijk en Zwitserland, waarvan één in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur te Frankrijk.

fanfare_concertreis_2008
De fanfare tijdens de concertreis naar Villers-Le-Lac in 2008

 

Leave a Reply