fbpx Skip to main content

Sinds 2006 is Geert Maessen Tambour-maitre van Drumband en Fanfare Eensgezindheid.

Geschiedenis
De functie van Tambour-maître of Tamboer-majoor ontstond al eeuwen geleden. Hij was al bekend bij de  oude Grieken en Romeinen. Hij dirigeerde niet alleen een groep muzikanten, hij begeleide ze ook en daarvoor voerde hij een mace, een indrukwekkende stok met een bol aan het eind, met zich mee. Hiermee maakte hij ruim baan voor de achter hem marcherende groep. Al in het begin van de 19e eeuw werd grote aandacht besteed aan het uiterlijk van deze veelal imposante figuur. Tot zijn aankleding behoorde onder meer een brede bandelier, waaraan op de borstzijde een stokkenplaat was aangebracht.

Toen de tamboerkorpsen zich langzaam aan ontwikkelden tot complete muziekkorpsen werd de Tambour-maître de leidinggevende man bij het marcheren. De Tambour-maître is de meester (leider) van de tamboers en marcheert voor de drumband, fanfare of harmonie uit. Stilzwijgend geeft hij met zijn stok de commando’s voor het inzetten of beëindigen van de muziek en voor de houdingen en bewegingen. Behalve met de stok is het de Tambour-maître ook toegestaan verbale commando’s te geven. Daarnaast kan hij ook bevelen geven met de hand, zoals welke mars op welk moment ingezet moet worden. De stok gebruikt hij echter altijd bij de presentatie van het korps en bij het groeten tijdens een parade of defilé.

Deelname Mars-concert concoursen
Al sinds 1968 nam de drumband deel aan concoursen. Onder leiding van Tambour-maître Geert Maessen en toenmalig instructeur Henrico Stevens werd op 5 oktober 2008 in de 1e (en hoogste) divisie deelgenomen aan het bondsconcours te Velden. Voor het marcherend gedeelte werd een score van 94 punten behaald. Dit resulteerde, te samen met de score van 96 punten voor het concerterend werk, in een prachtige eerste prijs met lof der jury met een gemiddelde van 95 van de 100 punten. Met deze score werd dat jaar het hoogste aantal punten behaald van de beide bondsconcoursen hetgeen de titel van Limburgs Kampioen opleverde.

Na dit prachtige resultaat werd op 25 april 2009, met de inmiddels nieuwe dirigent Jo Zinzen, deelgenomen aan de Nederlandse Kampioenschappen in De Lutte. Hier werd wederom een prachtige eerste prijs met lof der jury met een gemiddelde van 94,47 punten. Voor het marcherend gedeelte werd zelfs een score 95,11 punten behaald. Met deze score werd ook de titel Nederlands Kampioen veroverd.

db 250 Euregioparade Geleen 2014 Geert

Deelname taptoes
Door de evolutie van de drumband naar een volwaardige slagwerkgroep werd er in 2013 voor het eerst deelgenomen aan het podiumconcours. In tegenstelling tot de mars-concert concoursen waar in het verleden aan deel werd genomen bestaat hier geen mogelijkheid om te marcheren. Om de oorsprong van de slagwerkgroep, het marcheren, niet te zeer uit het oog te verliezen, en  omdat het marcheren bij onze vereniging nog altijd hoog in het vaandel staat werd de afgelopen jaren deelgenomen aan enkele taptoes. De verplichte figuren die tijdens de mars-concert concoursen uitgevoerd moesten worden, gaven een beperking in creativiteit. Deelname aan een taptoe heeft in deze de mogelijkheid geboden een geheel nieuw en uniek programma is studeren. Zo werd o.l.v. Tambour-maître Geert Maessen in 2010 deelgenomen aan de taptoe in Eijsden, en in 2014 aan de taptoe in Wessem

Naast deze taptoes en de gebruikelijke dorpsactiviteiten presenteert de drumband zich ook in diverse optochten en parades. Zo werd er verscheidene malen deelgenomen aan de twee-jarige Euregioparade. In september 2008 werd door de drumband deelgenomen aan de Euregioparade in Maaseik. Te midden van 24 deelnemende korpsen werd een eerste prijs behaald. Ook tijdens de Euregioparade van 2014 in Geleen werd een prijs gewonnen: die van ‘Beste Drumband’. Verder werd in 2014 deelgenomen aan de Heiligdomsvaart te Susteren, en begeleidde men Schutterij Prins Hendrik ui Sint Odiliënberg tijdens de optocht van het Zuid-Limburgs Federatiefeest (ZLF) op 22 juli 2015 in Montfort.

Tambour-maîtres Eensgezindheid
– Math Weling
– Wim Weling
– Rosaliek Nacken-Mestrom
– Anita Paauwen-Mestrom
– René Paans
– Gertie Slangen
– Geert Maessen (sinds 2006 de huidige Tambour-maître van onze vereniging)

 

 

Leave a Reply