fbpx Skip to main content

De philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt voor de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. Het orkest staat onder de artistieke en zakelijke leiding van Stefan Rosu. De bevlogen orkestleden leveren maatwerk op het hoogste artistieke niveau.
Seizoen 2018-2019 is het derde- en veelbelovende seizoen met chef-dirigent Dmitri Liss. Het orkest speelt muziek die varieert van Bachs Matthäus-Passion tot wereldpremières van hedendaagse componisten, letterlijk de complete symfonische muziekliteratuur. Hiervoor wordt samengewerkt met vertrouwde en nieuwe gastdirigenten en solisten. Thema van dit seizoen is de Mystiek van de Oriënt.
Hierbij worden composities uitgevoerd die op de Oriënt zijn geïnspireerd of door Oosterse componisten zijn geschreven.

Kenmerkend voor philharmonie zuidnederland is de grote aandacht voor innovatie met avontuurlijke cross-over programma’s zoals i-Classics, grote publieksevenementen als Opera op de Parade, de nieuw ontwikkelde Opera Sing Along in ’s-Hertogenbosch en de Carmina Burana in de openlucht in
Heerlen. Maar ook door nadrukkelijk de verbinding met het bedrijfsleven te zoeken, zoals tijdens Leading the South. Tevens is het orkest het symfonisch laboratorium van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) waar Peter Peters van de Universiteit Maastricht is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek.

In seizoen 2018-2019 is philharmonie zuidnederland producent van de concertserie Meisterkonzerte Aachen én neemt het orkest twee van de vijf concerten uit deze serie voor haar rekening. Uiteraard verliest philharmonie zuidnederland de binding met Noord-Brabant, Limburg en Zeeland niet uit het oog. Het orkest programmeert activiteiten die raken aan de muziekbeleving in de regio zoals Limburgse Kerst, het Liberation Concert in Margraten en de Carnavalsconcerten. De banden met de amateurmuziek en de talentontwikkeling worden voortgezet door onder meer de veelgeprezen HAFA-concerten.

Verder is en blijft educatie een wezenlijk onderdeel van philharmonie zuidnederland: leerlingen uit het primair-en voortgezet onderwijs ervaren van dichtbij de kracht en magie van live muziek. Van een muzikale voorstelling van het hele orkest tot een klein, intiem ensemble op school of een verdiepende workshop in de klas: philharmonie zuidnederland biedt een breed spectrum aan educatieprojecten.

Meer informatie: www.philharmoniezuidnederland.nl

Foto: Marcel Hakvoort